Slováci zabili dve muchy jednou ranou a nastal čas pokoriť velikána

16.05.2012 Celý región

Helsinki 16. mája (TASR) - Postupom do štvrťfinále MS a ziskom miestenky na ZOH 2014 slovenskí hokejisti "zabili jednou ranou dve muchy". Ono sa to v podstate oddeliť ani nedalo, lebo v okolnostiach šampionátu a pri momentálnom rozložení síl im samotná účasť vo vyraďovacích bojoch prakticky zaručovala aj Soči.

No nie úplne naisto. Preto je pre slovenský hokej fajn, že ciele jeho národný tím splnil s prehľadom. Možno s námietkou, že proti Francúzom to bolo nečakane o nervy. "Tento turnaj, umiestnenie a aj tú olympiádu sme si proti Francúzsku vydreli. Hrali sme zo zabezpečenej obrany, no nakoniec sme dostali štyri góly. Nechať si ich streliť toľko, to je veľa, ale streliť päť gólov je krásne. Určite tam chyby boli, treba si to rozobrať, ale teraz bude predsa na ten jeden-dva dni prevládať eufória z postupu," zdôraznil pre TASR Ivan Baranka.

Úplne zaslúžene, veď Slováci získali v A-skupine úžasných 15 bodov, presne toľko ako miláčikovia Helsínk, domáci obhajcovia titulu. A iba o bod menej ako inšpiratívne hrajúci tím USA, ktorý mimochodom zdolali 4:2 v úžasnom zápase. Tréner Vladimír Vůjtek sa právom posťažoval, že v štokholmskej B-skupine stačilo na postup 10 bodov (pozn. v konečnom dôsledku 7...), kým Slováci potrebovali na istotu získať trinásty. Zvládli to na pätnásť a po MS sa vari už nikto nebude pýtať, ako im bolo v tretej tretine, keď Francúzi vyrovnali na 4:4.

"My nehráme tak, aby sme sa pozerali na krásu, napríklad proti Kazachstanu to určite nebolo ideálne. Ale vyhralo sa a to je dôležité. Čo by sme mali z toho, keby sme pekne prehrali? Hráme účelný hokej a darí sa nám. Každý síce cíti teraz únavu, ale máme čas na oddych. Myslím, že všetci sa zodpovedne pripravíme, zápas bude stopercentný a budeme s Kanadou korčuľovať," konštatoval pre TASR Tomáš Tatar. Frázička "jednou ranou dve muchy" sa mu páči: "Preto sme sem išli, aby sme vybojovali olympiádu. Naozaj sme zabili dve muchy jednou ranou a teraz je otvorené, čo sa stane vo štvrťfinále."

Zo slovenského tábora cítiť odhodlanie pre budúce a radosť z minulého. Predtým sa často hovorilo, že toto je za nami, to už nie je dôležité, pred nami je ďalší zápas. Tento tím si naopak radosť z dvojitého úspechu vychutnáva, ako napríklad Milan Bartovič: "Jasné, že máme veľkú radosť, že sme splnili dva veľké ciele. Ale určite sa s tým neuspokojíme, chceme bojovať aj proti Kanade. Ak sa tento tím bude držať plánov, môže ísť ešte ďalej."

Slovenskí hokejisti sú naladení na veselú nôtu. Nie úplne bezstarostnú, ale v každom prípade nezaťaženú. Vtedy je čas na zaskočenie favorita a pokorenie velikána.
 

Vyberte región